Antiek Chinees Kuangali stoeltje

Recent heb ik een hele mooie opdracht ontvangen. Niet omdat ik blij was met de schade aan dit mooie antieke meubel maar omdat het een restauratie van een antiek Chinees Kuangali stoeltje betrof. Deze stoeltje worden ook wel hunting chairs genoemd. Een eigenaar van 2 schitterende kostbare Kuangali stoeltjes had een beetje pech, tijdens een weekendje weg had een oppas niet goed uitgekeken en viel een van deze kostbare schoonheden. Door de val en de extreme harde houtsoort van de stoel is deze op een aantal plekken gebroken.

Deze hout soort is keihard zelfs zo hard dat er niet met spijkers kan worden gewerkt.  Met speciale oude lijmsoorten waarmee de breuken zijn gerestaureerd is alles weer in originele staat hersteld. Het herstellen in de originele staat van deze antieke Chinese stoel kan alleen met vislijm. Dat werd vroeger ook gebruikt om deze houtsoort te lijmen. Om dat deze houtsoort zo hard is en er niet met spijkers kan worden gewerkt is dat echt de enige manier. Beschadigingen voorkomen tijdens deze restauratie heb ik gedaan door ouderwetse houten lijmklemmen te gebruiken waarvan de houtsoort zachter is dan de houtsoort van de stoel. Zo komen er geen krassen op en blijft de stoel prachtig. In de armleuning van een antiek Chinees Kuangali stoeltje kan dat niet er was ik genoodzaakt heel behoedzaam een ijzeren klem in te zetten.

Na de restauratie op de ouderwetse manier is deze stoel weer helemaal origineel en kan weer eeuwen mee.

Restauratie van een antiek Chinees Kuangali stoeltje Restauratie van een antiek Chinees Kuangali stoeltje Restauratie van een antiek Chinees Kuangali stoeltje Restauratie van een antiek Chinees Kuangali stoeltje Restauratie van een antiek Chinees Kuangali stoeltje Restauratie van een antiek Chinees Kuangali stoeltje Restauratie van een antiek Chinees Kuangali stoeltje Restauratie van een antiek Chinees Kuangali stoeltje

Kijk voor meer restauraties op de blogpagina.

Chinese antieke zitmeubels kunnen variëren van eenvoudige houten krukjes tot stoelen en banken. Soms met bekleding en versiering en deze zijn in de loop der eeuwen vaak verfijnder en kostbaarder geworden. Nu de welvaart in China toeneemt willen ze de oude Chinese meubelen vaak weer terugkopen en in China houden. Dat geldt ook voor banken en tafels. Het lijkt erop dat vooral de gebruiksvoorwerpen een sterke voorkeur hebben.

Antieke Chinese hunting chair

Dit type stoeltje staat ook bekend als “Hunting Chair”. Dat komt omdat de Chinezen deze type stoeltje meenamen als ze gingen jagen. De stoeltjes zijn eenvoudig van materiaal en licht in gewicht. Omdat de kunnen worden ingeklapt nemen ze minder ruimte in tijdens de jacht. Daarnaast bieden ze door de flexibele zittingen veel comfort. Ideaal om even bij te komen na een lange reis of wandeling.

Mail me (via deze link) indien u vragen heeft over de restauratie van een antiek meubel.