Ik schrijf dit blog over de opdracht voor de antieke dekenkist restauratie. Er kwamen foto’s van een nieuwe klant bij mij binnen van een dekenkist die nodig onder handen moest worden genomen. De dekenkist komt uit 1692 en de eerste vraag is dan natuurlijk of deze dekenkist het wel waard is om gerestaureerde te worden.
Deze dekenkist bestaat uit ingelegde stukken ebbenhout en lindehout en is zonder spijkers in elkaar gelijmd. De inleg maakt het tot een schitterende kist die vakmanschap en vaardigheden uitstraalt. Zoiets moois trekt natuurlijk direct mijn aandacht. Het front met het ebbenhout en contrasterende lindehout is echt heel mooi.
De houtwormen hadden een deel van het lindehout aardig te pakken gehad en ook het ebbenhout was op sommige delen flink beschadigd. Omdat alles zonder spijkers en schroeven is elkaar zit met de techniek die ze pennen noemen moet je met beleid de delen verwijderen die je wilt vervangen. De juiste stukjes hout zoeken met gelijke structuur dan netjes in de juiste vorm zagen en schuren en weer in elkaar zetten.
Als je het zo van dichtbij ziet tijdens het verwerken lijkt het nog erger. Vooral in de deksel is de schade heel goed zichtbaar. Het leuke daarvan is dat het resultaat van het herstel ook heel duidelijk is. Je hebt dan ook echt eer van je werk.
Na de nodige stukjes bij elkaar te hebben gezocht en opnieuw ingelegd te hebben kon ik de kist goed schoonmaken en alle oude was lagen verwijderen. Daarna met oude beits opnieuw beitsen en als afwerking zorgvuldig in de was zetten.
De scharnieren is ook nog een apart verhaaltje. In de jaren dat deze kist gemaakt is deden ze dat door 2 splitpennen met elkaar te vermengen. Als je er nu naar kijkt een beetje raar, maar voor die tijd natuurlijk hele erg slim.
Tijdens deze antieke dekenkist restauratie heb ik de klant fotos toegestuurd dat werd erg gewaardeerd, weer een tevreden klant! Voor mij als restaurateur van antiek een schitterde klus met een prachtig eindresultaat.