Artikel Woonwijzer mei 2008

‘Ik ga tot op het bot’

Met 37 jaar werkervaring kun je Peter Oomes uit Hilversum rustig een autoriteit op restauratiegebied noemen. Reden genoeg voor ’t Gooi woonmagazine om hem te confronteren met 8 vragen over het aloude ambacht.

Wat is de grote uitdaging bij een restauratie?‘Van iets naars weer iets moois te maken. Ik zie een restauratie als een grote verantwoordelijkheid: je werkt aan meubelen die niet alleen veel geld waard zijn, maar ook een grote emotionele waarde hebben voor de eigenaar. Bij een restauratie moet niet alleen de buitenkant perfect zijn, ook de constructie wordt zonodig onder handen genomen. Daarbij ga ik tot op het bot. De bedoeling is dat het gerestaureerde weer lange tijd meegaat. Ik geef 150 jaar garantie, zeg ik voor de grap wel eens.’
Je grote specialiteit is…‘Meubelen uit de 17e en 18e eeuw. Het was de tijd waarin allerlei barokke tierelantijnen aan meubelen werden aangebracht. Dat spreekt me het meeste aan. Maar ook meubelen uit andere stijlperiodes hebben uiteraard mijn aandacht. Daarnaast kan men ook bij mij terecht voor de restauratie van oude schilderijen, antiek porselein, lijsten enzovoorts. Ik heb mijn eigen adresjes om die te laten restaureren.‘
Restaureer je al het aangeboden antiek?‘Nee. Soms is een antiek meubel helemaal op, dan weegt restauratie niet meer op tegen de waarde. Op basis van mijn ervaring zie ik in een oogopslag of een meubel te ver heen is.’
Eén van je uitgangspunten bij een restauratie is…‘Zoveel mogelijk authentieke materialen te gebruiken. Zo werk ik bijvoorbeeld met speciale huidenlijm die de destijds gebruikte lijm zoveel mogelijk benadert. Ook probeer ik zoveel mogelijk met het oorspronkelijke hout te werken. Dat lijkt overdreven, maar 18e-eeuws hout heeft een andere nerfstructuur dan hout uit de 20e eeuw.’
Hoe zit het met het prijsniveau?‘Het prijsniveau voor grote antieke interieuritems bevindt zich in een dip. De vraag ernaar is behoorlijk gedaald omdat jonge mensen tegenwoordig liever kiezen voor een modern interieur. Antieke, staande horloges die een paar jaar terug voor een ton werden verkocht, zijn nu bijvoorbeeld nog maar 60.000 euro waard.’
En de prijzen voor de restauratiewerkzaamheden?‘Elke restauratie is weer uniek: de prijzen kunnen dan ook sterk variëren, afhankelijk van het aantal uren dat ik ermee bezig ben. Restauratie is echt handwerk en kost nu eenmaal tijd.’
Je meest bizarre restauratie-ervaring?‘Twaalf jaar geleden werd ik opgebeld: of ik even naar een kabinet wilde komen kijken. De eigenaren wilden die naar de vuilstort in Crailoo brengen en dachten dat het vrijwel niets meer waard was. Het bleek om een topstuk te gaan: een 18e-eeuws mahoniehouten kabinet dat zeker 25.000 euro waard is.’
De gouden tip voor mensen die thuis antiek hebben?‘Gebruik geen spuitbus om hout weer glimmend te krijgen. De vloeistof in de spuitbus kan siliconen bevatten, die een politoerfinish aantasten. Het aloude stofdoekje blijft het beste middel om het weer glimmend te krijgen.’