Restauratie Antiek Ornament van de empire boekenkast

 

Dit ornament is een onderdeel van de deur van de empire boekenkast. Het ornament is messing en vuur verguld. Dat vuur vergulde mag heden ten dage niet meer. De techniek van vuur vergulde onderdelen mag niet meer vanwege de giftige stoffen die bij het proces vrijkomen. Het restaureren van een antiek meubel met deze kenmerken is dan ook een uitdaging die ik niet uit weg ga. Ik geniet van het creatief omgaan met deze problemen en los ze altijd op zonder de originele staat te verliezen.

De techniek was uiterst gevaarlijk hoofdzakelijk omdat de kwikdamp die vrijkomt bij het proces een zwaar vergif is. De werklieden verloren hun tanden, hun haar en uiteindelijk hun verstand en hun leven. Rond 1830 werd de techniek overal streng verboden. Een groot projekt waarbij deze techniek werd gebruikt is de gouden koepel van de IsaƤk kathedraal in St. Petersburg. De overlevering spreekt van 17 slachtoffers van kwikvergiftiging.
Vuurvergulde klokken, vooral pendules zijn zeldzaam en kostbaar. Een vuurvergulde oppervlak is zeer kwetsbaar en het kan moeilijk in de orginele staat hersteld worden.