Restauratie van een 18e-eeuws miniatuur kabinet

Restauratie 18e-eeuws miniatuur kabinet

De restauratie van een 18e-eeuws miniatuur kabinet van eikenhout was weer een heerlijke opdracht om te mogen doen. Het vakmanschap waarmee dit meubel gemaakt is straalt liefde voor het product uit. De met wortelnoten hout fineer belijnde uitvoering op een onderstel met getorste poten is echt heel bijzonder. Zo kom ik ze niet vaak tegen en dat maakt het weer een prachtige en unieke klus.

De gebruikte houtsoorten voor deze antiek meubelen zijn, met name tot midden 1700 in Nederland, zijn vaak eikenhout, in de Scandinavische landen lag het accent vaak op vuren.

Door deze verschillen is het nu makkelijker te bepalen waar een meubel origineel vandaan komt. Soms werd er ook hout uit de koloniën gebruikt. dat zijn vaak de luxere en dus duurdere meubelen.

Met een fineer laag kon je met minimale middelen een andere uitstraling creëren. Bij de restauratie van een 18e-eeuws miniatuur kabinet als dit is de wortelnoten fineer laag een kunstwerkje. Mooi uitgesneden en perfect uitgevoerd. De restauratie van dit type meubelen is een geduld klus. Goed uitzoeken welke houtsoort er is gebruikt en van welke periode. Daarna de richting goed bepalen en met zorg uitsnijden. Dan strak inlijmen om een maximaal resultaat te behalen. Tot slot de afwerking met politoer techniek of een specifieke lak. Deze lak maak ik zoveel mogelijk na met de originele materialen.

Daarna drogen, oppoetsen en genieten van het eindresultaat. Opdrachten als deze maken dat ik nog steeds geniet van mijn werk. Alle mooie meubelen en antieke stukken die voorbij het mogen zien komen maken mij tot een gelukkig en tevreden antiekrestaurateur. Ik hoop dit nog heel lang met zoveel plezier te mogen doen.

Heeft u ook een meubel staan dat toe is aan vakkundig onderhoud of een meubel met een nare schade? Neem contact met mij op dan maken we een afspraak om een inschatting te maken.

Peter J. Oomes.
Antiekrestaurateur