Schaaktafel waterschade

Restauratie van een antieke schaaktafel

Afgeronde opdracht: schaaktafel waterschade. Het betreft een 19e eeuws schaaktafeltje. Gedateerd ongeveer 1880 met palisander en essehouten inleg. Er heeft een plant op gestaan en bij het water geven is er water onder de pot blijven staan waardoor deze antieke schaaktafel schade heeft opgelopen.

Het schaaktafeltje is er in diverse uitvoeringen. Dit kan zijn een tafeltje op vier poten maar wat ook veel voorkomt is het tafeltje op een poot. De huidige vorm van het schaakspel ontstond aan het eind van de 15e eeuw in Frankrijk, toen de dame met de huidige machtige mogelijkheden haar intrede deed. Tevoren was de dame of koningin een tamelijk beperkt en zwak stuk. Een schaakbord is een vierkant zoals op deze antieke schaaktafel goed te zien is. Het bord is opgedeeld in 32 lichte en 32 donkere, elkaar om en om afwisselende velden. De horizontalen worden rijen genoemd en zijn genummerd van 1 tot en met 8; de verticalen heten lijnen en worden aangegeven met de letters a tot en met h. Zo is elk veld aan te duiden; de witte dame staat bijvoorbeeld in de begin stelling op d1. Het bord wordt zo neergelegd dat a1 en h8, de hoekvelden links van de spelers, zwart zijn.

Elke speler begint met zestien speelstukken. De ene speler heeft wit, de ander heeft zwart.
De stukken zijn voor ieder: 1 koning, 1 dame, 2 torens, 2 lopers, 2 paarden, 8 pionnen.

 

Schaaktafel waterschade

De schade die ontstaan is door lange blootstelling aan vocht is duidelijk te zien, inleg is losgekomen en een aantal stukjes ontbreken. Door het zorgvuldig zoeken naar de juiste stukjes voor de ontbrekende delen. De juiste kleur en nerf is vooral een uitdaging in deze geweest. Want als we bij de restauratie van dit mooi stukje antiek andere nerf en kleur zouden gebruiken blijf je dat altijd zien. Door zorgvuldig met de juiste technieken en materialen de stukjes weer op hun plek te zetten en aan te vullen is het resultaat weer als origineel. En wat minstens zo belangrijk is door het gebruik van het juiste originele materiaal en lak is de waarde van het antiek behouden gebleven.

Waterschade antieke schaaktafel

Na de restauratie van de antieke schaaktafel met waterschade is het resultaat weer keurig, de eigenaar was zeer blij met het behaalde resultaat.

Resultaat schade herstel antiek

Hieronder ziet u het resultaat van de vakkundige restauratie van de antieke schaaktafel met waterschade.