Deze opdracht een antiekrestauratie secretaire is afgerond. Een secretaire is een meubelstuk dat doorgaans bestaat uit een bureau waarvan het bureaublad kan worden ingeschoven of ingeklapt, met daarboven kastjes voor het opbergen van spullen en eronder meerdere opberglades. Een secretaire bestaat vaak uit een geheel, en is niet gemaakt om weer uit elkaar gehaald te worden na montage. Als de secretaire niet goed is onderhouden heeft deze restauratie nodig om weer te worden zoals hij bedoeld is. Na behandeling door antiek restaurateur Peter Oomes is uw secretaire snel weer een pronkstuk in uw interieur.
Bij veel antieke secretaires wordt het bureaublad als het is uitgeklapt gesteund door twee houten balkjes, die ook ingeschoven kunnen worden. Wanneer het bureaublad is ingeschoven of ingeklapt lijkt het geheel op een soort kast. De secretaire dankt zijn naam, naast het feit dat er vroeger vooral door secretarissen gebruik van werd gemaakt, mede aan de geheime laden en compartimenten (secretaris is letterlijk de “geheimschrijver”, de vertrouwde raadsman). Secretaires zijn vandaag de dag niet veel meer in gebruik.
Louis Seize stijl antiek
De Lodewijk XVI-stijl (ook wel Louis Seize-stijl) is een van de Lodewijkstijlen. De stijl is vernoemd naar de Franse koning Lodewijk XVI, die regeerde van 1774 tot 1792. In Nederland werd de stijl toegepast in het vierde kwartaal van de 18e eeuw, meer precies: de periode ±1770-±1800.
Na de uitbundige rococostijl van Lodewijk XV volgt een terugkeer naar het classicisme, hetgeen betekent: de strakke lijn is terug. De Lodewijk XVI-stijl is sober en symmetrisch en wordt gekenmerkt door classicistische versieringen als slingers en vazen.
Voor een smal, enkel huis geldt dat de strakke en classicistische Lodewijk XVI-stijl zich slecht leent voor toepassing op hals- en klokgevels. Populairder was de lijstgevel. Dit type gevel leent zich meer voor toepassing van de strakke Lodewijk XVI-stijl. De kroonlijst wordt vaak versierd met festoenen. Het puntdak boven de kroonlijst wordt aan het oog onttrokken met een klein schilddak, een groot fronton boven de kroonlijst of beide.
Antiekrestauratie secretaire – Louis Seize mahonie secretaire plus minus 1790
Deze secretaire kwam binnen voor een grondige restauratie en was in zeer slechte staat. Nadat ik voorzichtig de losse onderdelen uit de secretaire heb gehaald kon de restauratie gestart worden. Mijn handen jeuken als ik een mooi meubel zie dat aan een restauratie toe is dus voor de zoveelste keer vergeet ik de complete foto te maken bij binnenkomst. De detail foto’s van deze antieke secretaire laten gelukkig goed zien wat de staat van het meubel was.
Alles de deuren en zijkanten schoonmaken.
En dan kom je dit tegen
Een oude restauratie, die zoals u goed kunt zien op deze foto niet goed is uitgevoerd.. Bah!!
Naeen
Net heel behoedzaam geschuurd en gebeitst met de originele beits uit deze periode.
En na 3 lagen politoeren gaat het er weer netjes uitzien. Bijna af,nu de rest nog
Ook de zijkant voorzichtig schoongemaakt en licht gebeitst.
De onder deurtjes al gepolitoerd en staan te drogen.
De dames en de voetjes lekker in bad gestopt. Dit bad moet niet te agressief zijn om de originele staat van het materiaal niet aan te tasten.
De voorkant schiet ook al aardig op.
Het scharnierpunt iets opgeschoven omdat de klep niet mooi scharnierende.
Het interieur iets bij gewerkt, dit om de scharnieren gemakkelijker laten lopen. Daarmee zorg ik ook voor minder slijtage tijdens het gebruik.
Na het bewerken en opknappen van het marmeren topblad is deze antieke secretaire is weer klaar voor de klant..
De foto van het eindresultaat van deze antiekrestauratie secretaire heeft u nog van mij tegoed..